Subpage under development, new version coming soon!
Asunto: Matematyka
Mmm, ale dlaczego nie jest to uwzglednione w odp>?
tez sobie tak mysle ;d
(editado)
tez sobie tak mysle ;d
(editado)
Cigajk [del] para
Cigajk [del]
2cd^2 - 5cd^2 + 6d^2c + 4c^2d
= 3cd^2 + 4c^2d + 6cd^2
= 9cd^2 + 4c^2d?
a nie, zle.
2cd^2 - 5cd^2 + 6d^2c + 4c^2d
= -3cd^2 + 4c^2d + 6cd^2
= 3cd^2 + 4c^2d
(editado)
= 3cd^2 + 4c^2d + 6cd^2
= 9cd^2 + 4c^2d?
a nie, zle.
2cd^2 - 5cd^2 + 6d^2c + 4c^2d
= -3cd^2 + 4c^2d + 6cd^2
= 3cd^2 + 4c^2d
(editado)
wektory u i v tworzą kąt fi=pi/3 wiedząc że |u| =2 i |v|=2 oblicz a*b, |a| |b| jeśli a=2u-v i b=u+3v. Pomóżcie :)
miał już ktoś sprawdzian semestralny z matematyki w 3 gimnazjum??
ustal dla jakich wartosciparametru ''m'' punkt (x,y) bedacy rozwiazaniem ukladu rownan :
2x-y=3
4x+my=-4m nalezy do prostej o rownaniu
-3x+2y-1=0
moze ktos to rozwiazac?
2x-y=3
4x+my=-4m nalezy do prostej o rownaniu
-3x+2y-1=0
moze ktos to rozwiazac?
2x-y=3
4x+my=-4m
1. najpierw z tych dwoch rownan wyliczasz x i y
2. otrzymany x i y podstawiasz do tej prostej -3x+2y-1=0
powinno wyjsc Ci cos takiego:
(-4m - 6):(2+m) = (-m+4):(8+4m)
jesli wymnozysz to na krzyz wyjdzie Ci funkcja kwadratowa o 2 rozwiazaniach m1= -2 i m2=-28/15, z tego -2 bedziesz musial odrzucic (bo wyszloby 0 w mianowniku w y)
a jesli z (-4m - 6):(2+m) = (-m+4):(8+4m) zrobisz
(-4m - 6):(2+m) = (-m+4):(8+4m)
(-4m - 6):(2+m) = (-m+4):4(2+m)
(-4m - 6) = (-m+4):4
-16m -24 = -m +4
to odrzucasz automatycznie rozwiazanie z -2 i zostaje Ci tylko
m = -28/15
podstawiasz to do x i y i sprawdzasz czy się zgadza w prostej -3x+2y-1=0
nie sprawdzalem wyniku, mam nadzieje, ze sie nie rabnalem
(editado)
4x+my=-4m
1. najpierw z tych dwoch rownan wyliczasz x i y
2. otrzymany x i y podstawiasz do tej prostej -3x+2y-1=0
powinno wyjsc Ci cos takiego:
(-4m - 6):(2+m) = (-m+4):(8+4m)
jesli wymnozysz to na krzyz wyjdzie Ci funkcja kwadratowa o 2 rozwiazaniach m1= -2 i m2=-28/15, z tego -2 bedziesz musial odrzucic (bo wyszloby 0 w mianowniku w y)
a jesli z (-4m - 6):(2+m) = (-m+4):(8+4m) zrobisz
(-4m - 6):(2+m) = (-m+4):(8+4m)
(-4m - 6):(2+m) = (-m+4):4(2+m)
(-4m - 6) = (-m+4):4
-16m -24 = -m +4
to odrzucasz automatycznie rozwiazanie z -2 i zostaje Ci tylko
m = -28/15
podstawiasz to do x i y i sprawdzasz czy się zgadza w prostej -3x+2y-1=0
nie sprawdzalem wyniku, mam nadzieje, ze sie nie rabnalem
(editado)
o, tak samo mi wyszlo. z tymze zapomnialem odrzucic -2 :)
no to mamy ddobrze:)
mam nadzije, ze koles zrozumial to co napisalem:)
wychodzę z zalozenia, ze lepiej tak niz gdyby podac wszystko na tacy..
mam nadzije, ze koles zrozumial to co napisalem:)
wychodzę z zalozenia, ze lepiej tak niz gdyby podac wszystko na tacy..
moze to nie matma, ale fizyka i zblizona do matmy to napisze tutaj:)
mam takie cos do zrobienia:
kierowca samochodu zmniejszył jego szybkosc dwukrotnie w czasie 10s. Jak zmieniła się wartosc w tym czasie?
mam takie cos do zrobienia:
kierowca samochodu zmniejszył jego szybkosc dwukrotnie w czasie 10s. Jak zmieniła się wartosc w tym czasie?
Znaleźc wszystkie funkcje f: R->R, dla ktorych zachodzi rownosc 2*f(x)+f(1-x)=x
Zadanie to mozna rozwiazac w nastepujacy sposob:
- podstawiamy do danego rownania w miejsce x wyrazenie 1-x: 2*f(1-x)+f(x) = 1-x;
-rozwiazujemy uklad rownan 2*f(x)+f(1-x)=x i 2*f(1-x)+f(x) = 1-x (traktujac fx i f(1-x) jako niewiadome) otrzymujemy wzor funkcji f: f(x)=x-1/3
mógłby mi ktoś napisać jak to po kolei sie wymnaża i dodaje gdy mamy coś takiego jak to pogrubione? bo nie wiem jak tam wyszło 1-x z tego . Dzieki.
Zadanie to mozna rozwiazac w nastepujacy sposob:
- podstawiamy do danego rownania w miejsce x wyrazenie 1-x: 2*f(1-x)+f(x) = 1-x;
-rozwiazujemy uklad rownan 2*f(x)+f(1-x)=x i 2*f(1-x)+f(x) = 1-x (traktujac fx i f(1-x) jako niewiadome) otrzymujemy wzor funkcji f: f(x)=x-1/3
mógłby mi ktoś napisać jak to po kolei sie wymnaża i dodaje gdy mamy coś takiego jak to pogrubione? bo nie wiem jak tam wyszło 1-x z tego . Dzieki.
jak to jak? normalnie :)
2f(x) + f(1-x) = x
2f(1-x) + f(1-(1-x)) = 1-x
2f(x) + f(1-x) = x
2f(1-x) + f(x) = 1-x /*(-2)
2f(x) + f(1-x) = x
-2f(x) - 4f(1-x) = -2 + 2x
------------------------------------
-3f(1-x) = - 2 + 3x
f(1-x) = 2/3 - x
f(x) = 2/3 - 1 + x
f(x) = x - 1/3
a 1-x wyszlo z tego, ze po prosu wstawiamy 1-x pod x
jak masz funkcję f(x) = 3x - 1
to f(x-1) = 3(x-1) - 1
(editado)
2f(x) + f(1-x) = x
2f(1-x) + f(1-(1-x)) = 1-x
2f(x) + f(1-x) = x
2f(1-x) + f(x) = 1-x /*(-2)
2f(x) + f(1-x) = x
-2f(x) - 4f(1-x) = -2 + 2x
------------------------------------
-3f(1-x) = - 2 + 3x
f(1-x) = 2/3 - x
f(x) = 2/3 - 1 + x
f(x) = x - 1/3
a 1-x wyszlo z tego, ze po prosu wstawiamy 1-x pod x
jak masz funkcję f(x) = 3x - 1
to f(x-1) = 3(x-1) - 1
(editado)
4pita [del] para
Lampard [del]
pewna osoba mnie prosiła żebym rozwiązał to ale nie umiem :P pomoże ktoś?
żeby obliczyć delte
-(-5)-1/2 * 1 = 6/2
żeby obliczyć delte
-(-5)-1/2 * 1 = 6/2