Subpage under development, new version coming soon!
Asunto: Matematyka
funkcja odwrotna
f(x)=1−sin(2x−3)
y−1=−sin(2x−3)
−arcsin(y−1)=2x−3
−arcsin(y−1)+3=2x/:2
−arcsin(x−1)+3/2=f−1(x)
Dobrze?
f(x)=1−sin(2x−3)
y−1=−sin(2x−3)
−arcsin(y−1)=2x−3
−arcsin(y−1)+3=2x/:2
−arcsin(x−1)+3/2=f−1(x)
Dobrze?
Koledzy, mam na jutro przygotować referat ze statystyki. Problem polega na tym, że mam zrobić tylko o średniej. Jak to mogę wytłumaczyć, bo dla mnie, żeby to zrozumieć wystarczą dwa wzory:)
Ale masakra...nienawidze maty, w 3 gimnazjum miałem z maty 23x ndst i jedna dopuszczająca i dali mi 2 na koniec by się mnie pozbyć :P
Krawol [del] para
Rav [del]
Płakał nie będe choć rzecz jasna to nie powód do dumy.
Rav [del] para
Sylwek`92 [del]
Bym pomógł ale statystykę będę mał dop w tym semestrze :Pa z LO juz nic nie pamiętam :P
pomoglby ktos?
Dany jest trojkat prostokatny o przeciwprostokatnej dlugosci 13 i jednej z przyprostokatnych dlugosci 5 .Trojkat ten podzielono prosta prostopadla do dluzszej przyprostokatnej i przechodzaca przez jej srodek. Oblicz pola figur powstalych w wyniku podzialu trojkata ta prosta.
Dany jest trojkat prostokatny o przeciwprostokatnej dlugosci 13 i jednej z przyprostokatnych dlugosci 5 .Trojkat ten podzielono prosta prostopadla do dluzszej przyprostokatnej i przechodzaca przez jej srodek. Oblicz pola figur powstalych w wyniku podzialu trojkata ta prosta.
http://matematyka.pisz.pl/strona/1203.gif
Może ktoś wytlumaczyć mi ten ostatni przykład a mianowicie jak zostal rozwiązany skąd wzięło się tam 30 i mianownik 6. jak to zrobili krok po kroku jeśli można.
Może ktoś wytlumaczyć mi ten ostatni przykład a mianowicie jak zostal rozwiązany skąd wzięło się tam 30 i mianownik 6. jak to zrobili krok po kroku jeśli można.
rozszerzył wszystkie elementy aby w mianowniku było 6.
np 1/2 + 2/3 = 3/6+4/6=7/6
na poczatku jest
5(x-2y) = 5*6(x-2y)/6 = 30(x-2y)/6
np 1/2 + 2/3 = 3/6+4/6=7/6
na poczatku jest
5(x-2y) = 5*6(x-2y)/6 = 30(x-2y)/6
może mi ktos powiedziec jak to obliczyć wzorem skróconego.
Obliczyć (5xy-7) do potegi 2.
Obliczyć (5xy-7) do potegi 2.